Trainer Ton Bokhorst

22 Jaar in vogelvlucht.
In april in het jaar 1990 werd ik als trainer aangesteld bij T.C. Oriënt. Tegelijkertijd gaf ik 's maandag les in Hoensbroek en op de vrijdag bij Posterholt.

Als actieve wedstrijdspeler, had ik nog nooit gehoord van TC Oriënt. In die periode speelde ik competitie bij de grotere Sittardse club SLTC gelegen in het park, waar toen bijna 1000 leden waren. Toen ik als trainer begon bij Oriënt, waren er nog geen 300 leden waarvan zo'n 50 jeugdleden. In die tijd was er nog geen verlichting, zodat de lessen nog maar tot 21.00 uur duurde en vooral in groepen van 4 personen werd getraind. Tegenwoordig zou dit een luxe zijn.

In 1993 verhuisde ik met Debby van Roermond naar Sittard. Ik gaf op dat moment alleen nog les bij Oriënt en bij S.L.T.C. Door de enorme groei van de wijken rondom ons tennispark en daarbij de bijkomende voordelen, jonge gezinnen met kinderen, die als familie lid werden en het totaal van het ledenbestand in sneltreinvaart de club heeft doen groeien. In 1996 ben ik als fulltime trainer bij Oriënt gestart, wat inhield dat ik 5 dagen in de zomer en 6 dagen in de winter gedurende 40 uur per week les gaf.

In de volgende 10 jaar daaropvolgend, begon Oriënt mede dankzij de aanbouw van nieuwe wijken, in ledenaantal te groeien, maar ook op prestatief tennisvlak. Na 13 jaar voor SLTC gespeeld te hebben (laatste jaar in de een na hoogste klasse, nl. hoofdklasse gemengd landelijk), nam ik daar afscheid op mijn 34ste om bij Oriënt te gaan spelen. Dit was eigenlijk een belofte die ik inloste bij het 1e gemengd team van TC Oriënt die op eigen kracht van de laagste klasse (7e) zich hadden opgewerkt naar de 4e klasse. Ik had hen beloofd dat als ze de vierde klasse zouden halen, ik competitie voor Oriënt zou gaan spelen. Ondanks het feit dat ik als speler nog hoofdklasse waardig was, pakte ik mijn tennisspullen en besloot een paar 'trappen' lager te gaan spelen. Toch vond ik het een hele eer om voor mijn "eigen cluppie" te gaan spelen in een team met eigen opgeleidde jongens en geïmporteerde dames die bij hun voormalige club uit de gratie waren geraakt. Deze dames waren van plan voordat zij de overstap naar Oriënt maakten, te stoppen met hun tennis. Gelukkig beviel Petra Heuts, Goyka Coenemans en Debby (mijn vrouw) het sfeertje wel om samen met Martijn Thelen, Daniël Lippock en aangevuld met mij nog een stap te maken voor een hogere klasse. We werden meteen weer kampioen, maar ik verloor wel meteen mijn eerste single op eigen terrein, tegen een tegenstander die een week later mijn plaats innam bij SLTC..

De club groeide qua aantal leden, het niveau groeide en ik groeide als trainer. We lieten elkaar groeien met alle goede en minder goede dingen. Mijn kinderen Joey en Naomi begonnen met tennissen en hoorden al snel bij de Limburgse top en hun teamgenoten en andere leden gingen op dezelfde golf mee. Als een goede familiedeken omarmde Oriënt al deze kinderen, selectie of geen selectie en ook buitenstaanders kwamen nieuwsgierig de sfeer proeven van het Putters Jeugdtoernooi en Oriënt Open. Sommige spelers van andere clubs hadden deze al geproefd tijdens het Dubbeldekker toernooi, dat nog steeds succesvol is vanwege de speciale sfeer die bij Oriënt hangt. Een sfeer die tot op heden nog steeds door onze leden wordt uitgeademd.

Ik ben in september 2011 begonnen aan de opleiding tennisleraar B die gepland was in het begin van de jaren negentig. Door het opbouwen van een gezinsleven, werden deze plannen even uitgesteld. Nou ja even....
Zo'n vier jaar geleden begon het toch weer te kriebelen en was ik toe aan nieuwe uitdagingen. Eén van die uitdagingen was het idee om alsnog de B-cursus te gaan doen, maar er waren op dat moment niet genoeg cursisten of de afstand voor de cursus was te ver. De andere ambitie was het oppakken van een in de 'put' geraakte club(LTC Brunssum) waar ik in het verleden als speler zeer prettig aan terugdacht om deze weer op de prestatieve kaart te zetten en te helpen het verloren ledenbestand weer op te vijzelen.
Mede dankzij de ondersteuning van het bestuur van Oriënt, ben ik in de gelegenheid om deze cursus dit jaar hopelijk tot een goed eind te brengen.

Zoals elke club zijn topjaren kent, kent ook elke club zijn 'mindere' jaren. Als trainer zag ik met leden ogen veel succesvolle kinderen mijn nest verlaten om elders te gaan 'tennissen'....ik bedoelde eigenlijk studeren. Een verval in het aantal selectieleden van 35 naar 18 leden, was onoverkomelijk. Door de slogan: "De jeugd heeft de toekomst", weer kracht bij te zetten, heeft de werkgroep in overleg met het bestuur het aantal weer verhoogt naar 40 kinderen. Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen en op welke golf we nu kunnen gaan. In ieder geval zal het niet aan mijn enthousiasme liggen.

Bijna 25 jaar Oriënt: van jong broekje met geblondeerde krullen en een oorbel naar een grijze maar nog steeds fanatieke vent.

Als je dit schrijft, komen al deze fragmenten snel voorbij.
Wij groeien nog steeds als vereniging en de vereniging zijn wij!

Tennislessen Algemeen

Jaarlijks worden twee cursussen opgestart.

  • De eerste cursus  (zomer) wordt gegeven in de maanden april t/m september voor de duur van 18 weken (niet tijdens grote schoolvakantie).
  • De tweede cursus (winter) wordt gegeven van oktober t/m maart voor de duur van 22 weken in de tennishallen Carperion te Sittard en Sportcentrum te Susteren.

Onze trainer: Ton Bokhorst

Meer info:

Andere Sponsoren:

Back to Top